Fennovoiman vastainen Parempaa virtaa -leiri käynnistyy Pyhäjoella

Ydinvoimakriittinen Parempaa virtaa -leiri käynnistyy Pyhäjoen Hanhikivellä tänään maanantaina. Kaksi viikkoa kestävän leirin järjestäjinä toimivat Maan ystävät ry. ja Naiset rauhan puolesta -liike. Leiri vastustaa Fennovoiman ydinvoimalahanketta sekä yhtiön ratkaisua toteuttaa alueella metsähakkuita, vaikka maisematyöluvat eivät ole lainvoimaisia, voimalalla ei ole tarvittavia lupia ja pakkolunastusprosessi on vielä kesken.

– Voi sanoa, että Hanhikivenniemi on jo nyt Suomen lakien ulkopuolella: tieteellisesti tutkitut asiat eivät vaikuta päätöksenteossa, avohakkuu sallitaan maisematyönä, työmaalla kuvaaminen oikeuttaa ajamaan ihmisen päälle ja poliisi julkaisee kaivurikuljettajan näkemyksiä tiedotteessaan totuutena ilman tutkimista. Näyttää siltä, että vasta väkivallattomalla kansalaistottelemattomuudella saadaan oikeudenmukaisuutta ja ympäristöä turvattua, sanoo Tiina Prittinen Maan ystävien ydinvoimaryhmästä.

Ydinvoimaryhmän mukaan Pyhäjoen tilanne on erityisen akuutti pakkolunastusuhkailun ja Rosatomin osallisuuden vuoksi. Ryhmä korostaa, että hankkeen osakkaiden haalintatavat eivät herätä luottamusta ja taloudellisestikin ydinvoima on jäänyt jo uusiutuvien jalkoihin.

– Pyhäjoen Hanhikivenniemi ratkaisee monta tulevaisuuden suuntaa ympäristön, rauhan, talouden ja oikeudenmukaisuuden kannalta, ja jää näköjään kansalaisten vastuulle vaatia kestävä ratkaisu ilman uraanimyllyjä. Mitä enemmän ihmisiä käy paikan päällä, sitä enemmän saadaan keskustelua, malttia ja järkeä tilanteeseen, Prittinen toteaa.

Leirin tavoitteena on herättää ajatuksia siitä, miten erityisesti maaseudulla uusiutuva energian tuotantoa voitaisiin lisätä ja miten ihmiset voisivat itse tuottaa oman sähkönsä. Ohjelmassa on ydinvoimakriittisiä ja puhtaampia energiamuotoja käsitteleviä keskusteluja kansainvälisten ja paikallisten asiantuntijoiden ja aktivistien alustamana sekä työpajoja, taidetta ja tempauksia. Leirin alussa rakennetaan aurinkopaneeleja.

Osana eri puolilla Eurooppaa järjestettävää kestävän energian tapahtumaviikkoa (EU Sustainable Energy Week) järjestetään yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri ry:n kanssa launantaina 13.6. Pyhäjoen lukiolla kaikille avoin ydinvoimaa ja uusiutuvia energianmuotoja käsittelevä seminaari. Sunnuntaina 14.6. ja maanantaina 15.6. ja järjestetään Fennovoiman vastaiset mielenosoitukset. Torstaina 18.6. intialainen V.T. Padmanabhan luennoi aiheesta ”Intian kokemus VVER-reaktorityypin toimintavoista”.

Samaan aikaan Hanhikivellä on käynnissä jo huhtikuussa perustettu Hyökyaalto-verkoston Joukkovoima vastaan ydinvoima -leiri. Yhteensä leireillä, luennoilla ja paikalla tutustumassa odotetaan käyvän kymmeniä ihmisiä päivittäin.

Voit ilmoittautua leirille sähköisellä lomakkeella ososoitteessa: https://parempaavirtaa.com/ilmoittaudu-mukaan/ Lomakkeeseen vastaaminen auttaa meitä järjestelemään mm. majoitusta ja kimppakyytejä. Ilmoittautua voi myös suoraan sähköpostiimme parempaavirtaa@maanystavat.fi. Leirille voi halutessaan tulla vain osaksi aikaa.

Lisätietoa:
parempaavirtaa@maanystavat.fi
p. 0449655245

Parempaa virtaa leiri 8.-21.6. Pyhäjoen Hanhikivenniemellä
Ohjelma: https://parempaavirtaa.com/leirin-ohjelma/
Tietoa osallistujille: https://parempaavirtaa.com/leiri-info/
Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/851243948254782/
Valokuvia Hanhikivenniemeltä: https://www.flickr.com/photos/133701104@N04/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s