Raahen seudun jättihankkeet puhuttavat Raahen Työväentalolla 6.11.

Parempaa virtaa 6.-8.11. Raahessa ja Pyhäjoella

Laivankankaan kultakaivos ja Pyhäjoelle aiottu Fennovoiman ydinvoimala puhuttavat Raahen Työväentalolla perjantaina 6.11. järjestettävässä seminaarissa. Tapahtumassa eri alojen asiantuntijat avaavat hankkeiden taustoja sekä vaikutuksia alueen ympäristölle ja kunnallistaloudelle.

Seminaariin osallistuva, Fennovoimaa alusta asti seurannut biokemisti Jari Natunen toivoo avointa keskustelua omistamisen riskeistä kunnallisille sähköyhtiöille. Sen lisäksi, että sähkön hinnan odotetaan pysyvän Fennovoiman takuuhintaa alhaisempana, ongelmana on Natusen mukaan lainarahan sitominen ruplan kurssiin, jonka heikentyminen edelleen merkitsisi huomattavaa lisärahoituksen tarvetta.

”Kunnat lähtivät Fennovoimaan mukaan laput silmillä, puolueiden ja hankkeella rahastavien sähköyhtiöiden johtajien suosituksella, kun taas kaupalliset toimijat tekivät riskiarviot ja jättivät hankkeen. Riskit ovat niin isoja, että kukaan ei voi tietää, kuinka paljon Raahen kaltaiset kunnat joutuvat vielä maksamaan”, Natunen toteaa.

Natunen suhtautuu kriittisesti myös väitteisiin ydinvoiman tarpeellisuudesta ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Hän muistuttaa, että uraanin rikastaminen entistä köyhemmiksi käyvistä uraaniesiintymistä vaatii yhä energiaintensiivisempiä prosesseja, mikä tietää kasvua louhinnasta ja rikastamisesta syntyville hiilidioksidipäästöille.

”Lisäksi ydinvoimaan satsaaminen on lähtökohtaisesti liian hidasta, sillä ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitaan tekoja nyt. Hanhikivi 1:n valmistuminen kestäisi vähintään yhdeksän vuotta, siinä missä uusiutuvia voitaisiin ottaa käyttöön paljon nopeammin”, hän sanoo.

Työväentalon tapahtumassa ovat mukana myös kyläaktiivi Tita Haapajoki sekä tutkijat Mika Flöjt ja Maarit Laihonen. Tapahtuman järjestävät Ydinvoimakriittinen verkosto yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin kanssa. Seminaari on osa koko viikonlopun 6.-8.11. kestävää kaivos- ja ydinvoimakriittistä tapahtumasarjaa, johon sisältyy mielenosoitustempaus, elokuvanäytöksiä ja verkostoitumistilaisuus.

Lisätietoja:
Jari Natunen
Biokemisti, FT
040 77 13 781
njarit@yahoo.com

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/961832943876197/
Tapahtuman verkkosivut: http://www.parempaavirtaa.com

Median edustajat ovat tervetulleita kaikkiin tapahtumiin.

Aikataulu:
PERJANTAI
Seminaari – Taloudellisia, poliittisia ja ympäristönäkökulmia kaivokseen ja ydinvoimalaan, klo 17-20 Raahen Työväentalo
* Tita Haapajoki, kyläaktiivi: Laivakankaan kaivoksen ympäristöongelmat
* Mika Flöjt, tutkija: Fennovoiman ydinvoimalan ympäristövaikutukset
* Jari Natunen, biokemisti: Fennovoiman kannattavuus kunnallistalouden kannalta
* Maarit Laihonen, tutkija: Poliittinen peli ydinvoimalahankkeen taustalla
* Pyhäjoen protestileirin puheenvuoro

LAUANTAI
Mielenosoitus Fennovoiman ydinvoimalahanketta vastaan, Pyhäjoki
16.30 Päivällistä mielenosoittajille Raahen Työväentalolla sopuhintaan
Atomin paluu -elokuvanäytös klo 18 Huvimylly, Raahe (liput 8 e)

SUNNUNTAI:
Työpaja: Tulevan toiminnan suunnittelua ja verkostoitumista, klo 12-15 Raahen Työväentalo
Tarjolla myös lounasta sopuhintaan
Atomin paluu -elokuvanäytös klo 14 Huvimylly, Raahe (liput 8 e)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s